top of page

Teori fra BUQI-systemet

Dr. Shen Hongxun (1939-2011) oppdaget at de "hemmelige" kreftene han hadde utviklet fra kinesisk kampkunst kunne brukes til å bedre helsen og kurere plager. Dette testet han først ut på elever i Tai Chi, og senere på pasienter da han var sykehusdirektør. Nedenfor er tre sentrale prinsipper i teorien til BUQI-systemet han utviklet.

Binqi - Negative faktorer

"Binqi" er en samlebetegnelse for ulike negative faktorer som blokkerer kroppens akupunkturbaner. Binqi kjennes som stivhet i ledd eller muskulatur, som smerter som flytter seg rundt i kroppen eller som kulde eller varme i kroppsdeler. Binqi kan blant annet sees som gassbobler i hender og på føtter når man trener eller får behandling, som utslett på huden., med mer. 

Binqi oppstår blant annet fra følelser og stress, og ulike typer binqi ser ulikt ut og kjennes ulikt. Binqi etter tristhet kjennes som kulde og gir blå farve, binqi fra sinne gir hvite prikker i huden, osv. Negativ informasjon er også en type binqi.Når binqi flyttes ut fra kroppen kan en del plager minskes eller forsvinne, og velværet øker når stivheten forsvinner. 

Den doble onde  sirkelen

Teorien om den doble onde sirkelen av negativt stress og feilaktig kroppsholdning er sentral i BUQI-systemet. Enkelt fortalt så oppdaget Dr. Shen at en rekke plager oppstår dersom binqi (negative faktorer) hoper seg opp i ledd, muskler eller organer.

Det skjer dersom man enten har så mye stress eller sykdom at kroppen produserer mer binqi enn den klarer å kvitte seg med, og/eller dersom man har en feilaktig kroppsholdning som blokkerer den naturlige sirkulasjonen som flytter binqi til hender, føtter, nyrer og lever. Erfaringen i BUQI-systemet er at velværet øker og mange livsstilsplager kan reduseres eller fjernes om man bryter begge de onde sirklene av stress og dårlig kroppsholdning.


 

Taijikrefter - healingevner

Taijikrefter er betegnelsen på en gruppe evner som kommer fra å aktivere kroppens rette magemuskler og kroppens akupunkturbaner. Tradisjonelt ble taijikreftene brukt i kamp, men de kan også benyttes til å behandle andre ("healingevner"). Kunnskapen om taijikrefter har historisk blitt holdt skjult innad i kampkunstfamilier, og også i dag er det de færreste som kjenner til taijikrefter.
 

Taijikrefter utvikles blant annet gjennom å aktivere et område i nedre del av magen som fungerer som et slags "hjerte" for akupunktursystemet, og å lære seg å slappe av i de store muskelgruppene. Dette læres på alle våre kurs.
 

Artikkel (engelsk) om empty force.

 

bottom of page